PRIORITATEA NATIONALA

NR. 18 / 27 august 2002
TEORIE :
Disonanţele dintre aripioara Năstase şi picioruşul temporizator Iliescu vin din absenţa unui organ teoretic al partidului dominant, cum era īnainte Lupta de clasa, rebotezată Era socialistă, unde să se clarifice fără inflamări poziţiile doctrinare. Se consideră de către presa de observaţie că unora le-ar conveni un preşedinte iertător ales pe viaţă, dar li s-ar fi replicat recent īn sensul că persoana desemnată nu e dispusă a se canoni ca un suveran pontif.

CE-AR MAI CITI (mama, tata, copiii, bunicii):
Ioan Scurtu (cord.) : Istoria Basarabiei. De la īnceputuri pānă īn 1994 / Bucureşti, 1994
M. Adauge şi Al. Furtună : Basarabia şi basarabenii /Chişinău, 1991
I. Bulat (redactor alcătuitor): Basarabia 1940 / Chişinău 1991
Elena Postică : Rezistenţa antisovietică īn Basarabia. 1944-1950 /Chişinău, 1997
Ion Şişcanu : Desţărănirea bolşevică īn Basarabia / Chişinău 1994
Alexandru Moşanu : Discurs ţinut īn Parlamentul Moldovei /Chişinău 1991
I.G.Hāncu : Vestigii strămoşeşti /Chişinău 1990DATA DE AZI :
Dudu Strachinaru
Camelian Propinatiu
Linkuri Scoala Europeana
ARHIVA
Ziarul Poporului
Liceanul Neascultator
Romānia Culturală /ITC
Project Gutenberg /E-Books
Artă online /Olga's Gallery
Classical Musical Archives
Muzeele Lumii /online

Please send email to propinatiu@home.ro
if you have any slogans for this review.

Evenimente culturale :
Vineri 30 august 2002, pe ProTV, scutindu-ne de a mai silabisi cărţi groase (romane), se dă Īmpăratul muştelor, un film după un text de scriitorul englez William Golding, care a primit Premiul Nobel cam cānd murea la noi Nichita Stănescu, adică īn decembrie 1983.
Comentarii interesante :
Un bibliotecar bombănind că nu īntāmplător aniversāndu-se 12 ani de la un 13 iunie s-a emis hotărārea de guvern care pare a fi decis că Biblioteca Naţională a romānilor va fi īnghesuită prozaic cu alte instituţii īn acelaşi local, după modelul apartamentului comun stalinist.

NR. 18 / 27 august 2002

P r i o r i t a t e a
Nationala

Organ al umorului pt. Partidul Cadrelor Didactice , emanatie a Miscarii Slujitorilor Şcolii Romāneş:ti (M.S.S.R.) ®
© FONDATOR : Camelian Propinatiu

"Teodosie, educatia e o prioritate natională !..."
(Neagoe Basarab)
Internet Explorer !

ACTUALITATEA POPULISTA

Lapte, rechizite pentru amărāţi, curăţenie

Lapte, rechizite pentru amarati, curatenie

Reporter : Care sunt noutăţile acestui an şcolar, domnule profesor Vodcă ?
Vodcă : Nu am eu de unde să ştiu despre cum e la alţii mai mult decāt se dă la televizor, deoarece nu prea m-am putut mişca din motive pecuniare de la noi din Integrata anul acesta pe durata vacanţei decāt pe plan local, dar anticipez că noul an şcolar mie personal īmi va aduce īn primele săptămāni unele neplăceri, din cāte am băgat de seamă trecānd pe la şcoală să constat cāte geamuri mi-au mai fost sparte cu praştia sau cu mingea sau cu ocazia curăţeniei şi am văzut că femeile de serviciu descărcau din maşina directorului, cu care nu vorbesc, doar un portbagaj de manuale pentru o şcoală de centru ca a noastră.
Iacă, dar, că la clasa pentru care īncasez ca diriginte un important spor la salariu, eu mă voi confrunta cu unele complicaţii legate de numărul insuficient de manuale şcolare primite, ceea ce presupune a mă implica īn a improviza anumite criterii după care ele vor fi repartizate, cāte sunt din cāte sunt, diferitelor categorii de elevi, astfel īncāt procesul instructiv-educativ să nu fie perturbat de o aşa manieră indezirabilă īncāt să ne diminueze coeficientul de promovabilitate sau succesul la examenele terminale şi mai ales participarea la olimpiade şi concursuri…
Reporter : Dar cadrele didactice s-au preocupat īndeajuns de asigurarea necesarului de manuale ?
Vodcă : Categoric era loc şi de mai bine ! Deoarece la vecinii noştri din comuna Preaderarea, situaţia este relativ mai bună, fiindcă le-a fost numit un director cu o filozofie managerială mai performantă decāt o are al nostru, dar menţionez că nici ei n-au primit exact atātea manuale cāţi elevi sunt.
Reporter : Ce mai doriţi să comunicaţi telespectatorilor noştri ?
Vodcă : Multă sănătate şi un an mai bun ! Şi să nu uite că se dă lapte şi rechizite !!!

NR. 18 / 27 august 2002, Camelian Propinatiu


SIGURANTA STRUCTURILOR

Revolutia Romana a īnceput la Chisinau!

Revoluţia Romānă a īnceput la Chişinău!
O vreme, găseai īn Gara de Nord Moldova Socialistă, cu literă chirilică, şi o citeai cu interes, cum unii ar citi-o şi azi, dacă s-ar mai găsi īn chioşcurile noastre presă de peste Prut. Deşi ukazuri, eroi, mulgătoare fruntaşe la sovhoz şi alte banalităţi nu-ţi agitau decāt de trăinicia sistemului sovietic.
Şi din senin, filmul lui Emil Loteanu Poienile Roşii, de un romānism fără egal īn toată cinematografia noastră din totdeauna !
Apoi, pe la 1987, am avut sub ochi antologia Constelaţia lirei (Ed. Cartea Romānească ; lector Mircea Ciobanu), orbitoare nu numai prin surprinzătoarea ei limbă romānă literară fără cusur, ci şi prin refuzul bizar, dar semnificativ, de a asimila modernismul prebolşevic al poeziei ruse, dacă modelele occidentale sau chiar romāneşti vor fi fost inaccesibile ! Era ca o palmă : iată o poezie militantă, cum odinioară Goga, amānāndu-se rafinamentul estetic pentru ce va fi după īmplinirea idealurilor naţionale !
(Şi nu altfel am citit chiar proza moscovitului Ion Druţă, cātă s-a publicat la noi tot pe atunci !)
Pentru ca īn 1989, radiourile şi televiziunile ce captam cu o neuitată frenezie, inclusiv Radio Chişinău, să ne aducă veşti răscolitoare : moldovenii fierb ca şi celelalte naţiuni ale Imperiului ! Revista Uniunii Scriitorilor, Literatura şi Arta, nouă, romānilor, ni se pare a se bucura de libertate occidentală ! O puzderie de organizaţii formează īn ţara partidului unic Frontul Popular Moldovenesc. Şi-au redobāndit (la manifestaţii) tricolorul şi, īn martie, la Riga, Leonida Lari şi alţi intelectuali scot revista Glasul īn grafie latină ! La 27 august 1989, Marea Adunare Naţională de la Chişinău constrānge Prezidiul Sovietului Suprem al RSSM să adauge Constituţiei, īn 31 august (zi ce va deveni sărbătoarea Limbii noastre cea romānă), un Art. 70 prin care limba moldovenească devenea limba de stat şi se asigura totodată păstrarea şi dezvoltarea limbilor celorlalte naţionalităţi din republică.
La 7 noiembrie, chişinăunenii īn frunte cu poeţii (imaginea pletelor lui Grigore Vieru, imaginea Leonidei Lari ţināndu-şi fetele de mānă !), se pun īn calea blindatelor paradei bolşevice a armatei de ocupaţie !
Ceea ce, dacă nu s-a aplicat īn 14 decembrie la Iaşi, a fost totuşi, cu asupra de măsură īnsuşit de martirii Timisoarei şi ai Intercontinentalului !


NR. 18 / 27 august 2002, Dudu Strachinaru

Top Camelian Propinatiu Dudu Strachinaru Linkuri Scoala Europeana ARHIVA
Click for Bucharest, Romania ForecastBucuresti

[ Fondat 10 Mai 1600 ]