PRIORITATEA NATIONALA

NR. 22 / 6 octombrie 2002
TEORIE :
Se numeşte oligopedagogie acea stare a pedagogiei aplicate când educatorul subsalarizat dă şi el cât poate din ce ştie, dar este foarte timid când se pune problema problemelor, dacă poate EDUCA el eficient ca popa pe gibonul adus de părinţi la făcut european într-o ţară apărată de NATO în contra diferitelor note ultimative, din moment ce nu s-a putut educa nici pe sine în sensul de a fi ales o meserie de care să nu-i fie ruşine s-o declare, ca şi în sensul mobilităţii sociale de să fie capabil oricând de preschimbare în cariere mai profitabile.
CE-AR MAI CITI (mama, tata, copiii, bunicii):
John Rewald :
Istoria impresionismului
Postimpresionismul

Henri Perruchot :
Viata lui Van Gogh
Viata lui Gauguin
Viata lui Cezanne
Viata lui Toulouse-LautrecDATA DE AZI :
Dudu Strachinaru
Camelian Propinatiu
Linkuri Scoala Europeana
ARHIVA
Ziarul Poporului
Liceanul Neascultator
România Culturală /ITC
Project Gutenberg /E-Books
Artă online /Olga's Gallery
Classical Musical Archives
Muzeele Lumii /online

Please send email to propinatiu@home.ro
if you have any slogans for this review.

Evenimente culturale :
După Premiul internaţional Ovidius decernat scriitorului de origine spaniolă Jorge Semprun, care s-a distins prin evocarea Holocaustului în celebra mărturie Marea călătorie, Premiul Nobel pentru Literatură pe 2002 aflăm că a fost atribuit scriitorului de origine maghiară Imre Kertesz, care s-a impus prin Romanul unui om fără destin, în care converg amintirile de adolescent deţinut la Birkenau şi Auschwitz.

NR. 22 / 6 octombrie 2002

P r i o r i t a t e a
Nationala

Organ al umorului pt. Partidul Cadrelor Didactice , emanatie a Miscarii Slujitorilor Şcolii Româneş:ti (M.S.S.R.) ®
© FONDATOR : Camelian Propinatiu

"Teodosie, educatia e o prioritate natională !..."
(Neagoe Basarab)
Internet Explorer !

REFLECTII EST-ETICE

Camelian Propinatiu

Stare de spirit la Ziua Internationala a Educatorului

Stare de spirit la Ziua Internatţonală a Educatorului


Pe 5 octombrie pare să fie Ziua Internaţionala a Educatorului, care la noi se prea poate celebra şi pe 6 octombrie, adică prelungindu-se săptămâna de lucru şi sâmbătă, şi duminică, asigurându-se o bună organizare instructiv-recreativă a timpului liber, in cadrul multiplu al unor dezbateri de idei, conferinţe despre invenţii şi inovaţii în tehnologia didactică, colocvii, simpozioane cu probleme din actualitate, concursuri tematice, vernisaje de picturi, expoziţii de produse intelectuale recente, spectacole literar-artistice, concerte muzicale, lansări de cărţi, rezultând că alea se zice că vreo 230 de mii de suflete de dascăli din învăţământul inferior preuniversitar şi alea probabil că vreo 30 de mii din învăţământul superior universitar-universitar vor simţi pe propria piele că societatea le recunoaşte Prioritatea Naţională a misiunii lor, cu deosebire prin şefii ierarhici şi prin liderii sindicali în funcţie sau promovaţi pe anumite poziţii mai bine plătite sau de mai mare prestigiu decât muncile la diferite catedre.
Alinierea la standardele internaţionale, probabil euroatlantice, în ce priveşte data omagierii educatorilor prevesteşte, desigur, şi o reflectare bugetară a grijii pentru ăia care nu numai că le dă la alţii ceva din ştiinţa lor, dar şi din umanitatea proprie, procentul din pib pentru Prioritatea Naţională, educaţia, urmând a creşte de la 4 % la 6-7 % , crede domnul profesor Vodcă, dar însă domnul profesor Străchinaru susţine că, dimpotrivă, să fim mulţumiţi dacă din motive de aderare-integrare n-o scădea sub 3 % !!!
Important fiind că în 2002 sărbătorirea s-a făcut cam în pripă, dar în 2003 e de crezut că se vor putea lua planificat din timp măsuri de către dascălii conştienţi, urmând ca manifestările să fie şi un reper de bilanţ major asupra realizărilor precedente şi de identificare a celor mai potrivite iniţiative pentru a se curma şi cu anumite neîmpliniri care mai apar în aceste respectate activităţi de pe plan educativ.


Prioritatea Nationala / NR. 22 / 6 octombrie 2002


ALOCAREA RESURSELOR

Dudu Strachinaru

Populismul total. Piedonii lingvistici

Populismul total. Piedonii lingvistici

Nu cred că protecţia limbii române avea nevoie de o lege care dealtfel îşi va aduce, din inconştienţa parlamentarilor, mică dar nu neglijabilă, contribuţia la mizeria noastră cea prevăzută de o lege mai puternică, mai generală, obiectivă, nu votată, anume Legea Scăderii Continue a Nivelului de Trai care guvernează mai toate actele de implementare din ziulica de azi : slujbaşi vechi sau poate noi, adică clientelă politică parazitară, nişte posibili adorabili Piedoni lingvistici, vor fi plătiţi, de cetăţeanul contribuabil, ca să se preocupe de inteligibilitatea înscrisurilor, iar în preţul produselor vom constata cu patriotism adaosul legat de schimbarea firmelor şi a ambalajelor.
Furia neobişnuită cu care e întâmpinat demersul domnului Pruteanu venind, aşadar, de la inoportunitatea legii. Să fi aşteptat măcar să avem o Românie bogată. Stadiu în care se va putea ieşi din politica de Moarte intelectualilor, regăsindu-se starea de literatură funcţională, când limba este apărată de la sine, de paznicii ei fireşti, scriitorii.
Dar şi până atunci, limba îşi are propriile mecanisme de autoapărare.
Dacă un comerciant îşi scrie cine ştie ce trăsnaie pe restaurant şi posesorul de bani nu pricepe oferta, este limpede că dobitocul ăla privatizatu pesemne pe bază de şpagă va ajunge la faliment, toţi clienţii strângându-se la inscripţia altuia, bun cunoscător al limbii noastre, care susţine că aici-şa se mănâncă şi se bea aproape pe gratis !!!
Iar exploziile de ură la adresa parlamentarului iniţiator pleacă de la presimţirea intuitivă că o lege de protecţie se poate lesne transforma într-o lege de sufocare.
Într-adevăr, dacă vorba business ar fi fost cenzurată sistematic, am mai fi avut noi oare în tezaurul limbii noastre frumosul şi bogatul în conţinut, expresivul cuvânt bişniţă ?
Nimic însă nu poate opri o lege populistă de a trece prin maşina de vot şi de promulgat. Nici măcar injuria că ea vine din partea euroscepticilor partidului dominant ! Pentru că la noi în republică, aşa cum de atâtea ori s-a spus de la acest microfon, nu dispunem încă de mecanismele ca o idee bună să prăvălească o idee rea.

Prioritatea Nationala / NR. 22 / 6 octombrie 2002

Top Camelian Propinatiu Dudu Strachinaru Linkuri Scoala Europeana ARHIVA
Click for Bucharest, Romania ForecastBucuresti

[ Fondat 10 Mai 1600 ]